Klinikken er lukket på ubestemt tid.

Vojta/Bobath

Vojta metode​

​Vojtametoden er en anerkendt neurofysiologisk metode til diagnose og behandling. Metoden er udviklet af den tjekkiske børne- og voksen neurolog Prof. Dr. med. Václav Vojta (døde i 2000). Han startede med at behandle skolebørn med cerebral parese tidligt i 50erne. Senere begyndte han at bruge behandlingen på spædbørn med arvelige og forsinket motoriske udviklingsniveauer. I 1968 flyttede han til Vesttyskland, hvor han blandt andet har været overlæge ved Kinderzentrum i München.

Vojtametoden er under løbende udvikling i Vojtacentrum (München). Den har også vist sig nyttig i behandling og rehabilitering af voksne.

Virkning:

Menneskets normale bevægelsesudvikling i det første leveår er basis for behandlingen. Ved at placere patienten i bestemte stillinger og samtidig give trykstimuli på muskler, sener eller bindevæv fremkaldes definerede bevægelser og muskelaktivitet i hele kroppen.​​​

Centralnervesystemet bliver påvirket på alle niveauer.

Gennem Vojtametoden bliver patienterne stimuleret til at bruge mere hensigtsmæssige bevægemønstre, og til at bruge muskler, som delvis er sat ud af funktion. Patienterne oplever andre bevægelses- og koordinationsmønstre gennem øvelsesterapien.

Med Vojtabehandling kan man blandt andet opnå:​

 • Fysiologisk stræk af rygsøjlen.
 • Centrering af alle led (særlig hofte- og skulderled)
 • Muskelfunktionsdifferensering:
  - samspil mellem postural (holdende) og fasisk (bevægende) muskulatur, og en tilnærmet normalisering af muskelspænding
 • Bedring af vejrtræning:
  - udvidelse af brystkassen med en intensiv respiration
  - påvirkning af det vegetative nervesystem
 • Påvirkning i ansigtsområdet:
  - bedring af mundmotorik (til for eksempel småbørn, som ikke kan suge optimalt.)
  - koordination af tygge og svelgebevægelser
  - stimulering af motorisk talefunktion
  - koordinering af øjenbevægelser (for eksempel, når man skeler)
 • Bedring af finmotorik genem differensering af håndmotorik
 • Påvirkning af fodstilling (ved for eksempel dropfod).​

Vojtaterapi egner sig til behandling af sygdomme i nerve- og muskelsystemet og kan bruges til patienter i alle aldre indenfor neurologi, pædiatri, ortopædi, kirurgi og indre medicin.​

For eksempel: Cerebral parese, forsinket bevægelsesudvikling, torticollis, skoliose, perifere pareser (lammelser), rygmarvsbrok, Downs syndrom, muskel sygdomme, lungelidelser, ryg- og holdningsproblematikker, medfødte fodfejl (fx klumpfod) og hoftefejl (fx hoftedysplasi), epilepsi og feberkramper. 

Bobath-metode

​Problemløsende tilgang til at undersøge og behandle børn og voksne med problemer med funktion, bevægelse og nerveforbindelser med hjerne på grund af læsion i centrale nervesystemet.

Det er grundlagt på motorisk læring. Tilegnelse af nye eller optimering af allerede beherskede bevægelser gennem konstant modificering af bevægelsen. Bevægelser forstås som et samspil mellem mange subsystemer, der hver har deres rolle i den motoriske kontrol.

Behandling søger at optimere børn/voksnes holdnings og bevægelses strategi mhp. at forbedre færdigheder, samt integrerer forbedret kontrol i aktiv deltagelse i dagligdagen.

Følg os på facebook

Følg Fysioterapi - Physiokids på facebook for at se de seneste nyheder og hør hvad vores kunder har at sige om os.


Fysioterapi - Physiokids har over 100 likes på​ Facebook

Gå til Facebook

Fysioterapi - Physiokids v/Regina Holtappels
Huset for Sundhed & Balance
Jægersborgvej 66 A, 1. sal - 2800 Kgs. Lyngby

4221 6271|regina@physiokids.dk​​